Muzica este unul dintre cele mai bune tratamente pentru reducerea stresului si a anxietatii.

Desi gusturile muzicale difera de la om la om si fiecare individ se relaxeaza pe un alt gen de muzica, oamenii de stiinta au reusit sa descopere care este cea mai relaxanta melodie din lume.

Cantecul descoperit de o echipa de neurologi din Marea Britanie este menit sa ne scape de stres si sa ne linsiteasca sufletul si mintea. Piesa despre care vorbim a fost special compusa de o echipa de terapeuti, in frunte cu Lyz Cooper (fondatorul Academiei Britanice de Terapie prin Sunet) si o formatie din Manchester Marconi Union, iar efectul sau a fost testat pe 40 de femei care se straduiau sa termine un puzzle stresant. Melodia le-a ajutat pe femei sa se calmeze si sa se relaxeze mult mai bine si mai repede decat alte piese de la alti interpreti.

Cantecul, initulat „Weightless” („Fara greutate”), a contribuit si la scaderea ritmului cardiac, la micsorarea tensiunii arteriale si a nivelului cortizonului (care este hormonul stresului). Potrivit lui Lyz Cooper, aceasta este melodia perfecta pentru relaxare deoarece foloseste mai multe principii muzicale cu efect calmant individual. Ritmul de sustinere al piesei scade gradual, incepand de la 60 de batai pe minut si, incetineste treptat, pana la 50. In timpul ascultarii, ritmul inimii incepe sa rezoneze cu ritmul acestor batai. Melodia are o durata de 8 minute, deoarece intregul proces de scadere a frecventei cardiace se intampla dupa 5 minute. Micsorarea tensiunii arteriale survine in urma scaderii frecventei cardiace.

Intervalele armonice ale piesei au fost special alese pentru crearea unui sentiment de euforie si confort, tonurile aleatorii contribuie la inducerea unei satri de relaxare si nu exista intervale repetitive in melodie.

Specialistii au concluzionat ca efectele directe ale melodiei asupra sanatatii au fost scaderea cu 65% a stresului, scaderea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac si a vitezei de respiratie.