Daca traiti cu impresia ca apartamentele romanesti sunt mici si ca nu prea ai cum sa amenajezei creativ un spatiu mic, luati aminte la cele 10 idei pentru dormitoare mici de mai jos.

Le-am cules de pe site-uri de design interior din Suedia, iar pentru editia de azi ne-am oprit asupra dormitorului. In fond, spatiul in care te odihnesti la capatul unei zile solicitante trebuie sa fie personalizat, confortabil si cat mai „al tau” cu putinta. Avem de toate, de la mansarde, la spatii inguste si inalte din case vechi, la clasice apartamente de bloc. Dar avem mai ales exemple nenumarate de atentie la detalii si inventivitate, care reusesc sa transforme chiar si cele mai putin ofertante spatii in adevarate exemple de amenajare interioara.

10 idei super-creative pentru dormitoare super-mici - Poza 1

10 idei super-creative pentru dormitoare super-mici - Poza 2

10 idei super-creative pentru dormitoare super-mici - Poza 3

10 idei super-creative pentru dormitoare super-mici - Poza 4


10 idei super-creative pentru dormitoare super-mici - Poza 5

10 idei super-creative pentru dormitoare super-mici - Poza 6

10 idei super-creative pentru dormitoare super-mici - Poza 7

10 idei super-creative pentru dormitoare super-mici - Poza 8

10 idei super-creative pentru dormitoare super-mici - Poza 9

10 idei super-creative pentru dormitoare super-mici - Poza 10

Intr-un dormitor confortabil piesa de mobilier cea mai importanta este patul, dar conteaza atat decorul cat si spatiile de depozitare. De aceea, majoritatea camerelor sunt construite in jurul elementului principal, patul, care este de cele mai multe ori inconjurat sau incorporat in mobila. Daca spatiul permite un pat simplu, matrimonial, spatiul de sub acesta va fi folosit pentru depozitare. Astfel, restul camerei va parea mai aerisit si mai spatios si numarul dulapurilor poate fi diminuat.

Cat despre decorul camerei, acesta nu trebuie sa fie neaparat simplu pentru a da senzatia de spatiu si lumina. Peretii, desi albi in majoritatea cazurilor, au de cele mai multe ori accente de culoare care maresc optic camera. Agatarea tablourilor, a oglinzilor sau a plantelor este recomandata chiar si intr-o camera mica, atata timp cat este facuta urmarind constructia camerei si fara a incarca inutil peretii. O vaza de flori aranjata in locul potrivit poate schimba in intregime aspectul dormitorului, de aceea detaliile sunt cele care conteaza atunci cand incercam sa aranjam un spatiu de dimensiuni mici. Obiectele masive, decorate excesiv sau confectionate din materiale grele vor “inunda” spatiul, de aceea nu sunt recomandate in acest caz.

In unele cazuri, se recomanda construirea vizuala a unui “etaj” secundar in camera, un al doilea nivel care va da iluzia unui tavan mai inalt. Acest etaj poate fi construit prin aplicarea pe pereti a unor decoratiuni, prin vopsirea lor in doua culori distincte sau prin separarea “nivelelor” prin bucati de lemn sau montarea unor scari de interior.

Daca restul camerei poate fi decorat intr-o multitudine de feluri, de cele mai multe ori podeaua trebuie pastrata simpla si libera. Covoarele mari si incarcate vor face dormitorul sa para mai mic, asa ca este de preferat, daca este necesar, un covor mic si in concordanta cu decorul camerei.