Undeva departe, prin China, exista un om. Un inventator. Numele lui este Guan Baihua si, pentru inceput, ne surprinde intr-un mod placut cu bicicleta sa care probabil nu va intra niciodata in productia de serie, dar parca nici nu mai conteaza.

Undeva departe, prin China, exista un om. Un inventator. Numele lui este Guan Baihua si, pentru inceput, ne surprinde intr-un mod placut cu bicicleta sa care probabil nu va intra niciodata in productia de serie, dar parca nici nu mai conteaza. Dupa joaca lui de a reinventa roata, Guan promite o noua inventie teribila: un site de social networking care va rivaliza Facebook, MySpace sau Twitter..Dar sa revenim la bicicleta.

O bicicleta revolutionara? - Poza 1

O bicicleta revolutionara? - Poza 2Chinezul era destul de familiar cu figurile geometrice aparent misterioase inventate de catre Franz Reuleaux, un inginer german care a studiat mai multe tipuri de miscari si transferuri de la un tip la altul. Asa se face ca bicicleta lui Guan nu are roti circulare asa cum ne-am fi asteptat ci o roata pentagonala pe fata, respectiv triunghiulara pe spate. Ambele sunt figuri Realeaux si se aseamana destul de mult cu un cerc, in sensul ca au orice diametru egal. Spre exemplu, pentru a construi un triunghi Realeaux, se pleaca de la un triunghi echilateral si se traseaza arcuri de cerc cu un compas, din fiecare varf. Fiecare arc trece prin celelalte doua varfuri. Daca o figura Realeaux este incadrata intre doua linii paralele, oricum am intoarce figura, ea va atinge fiecare din cele doua linii. In alta ordine de idei, chiar daca centrul se deplaseaza, o bicicleta cu roti Realeaux va ramane exact la aceeasi pozitie de sol, cu conditia sa prezinte o alta suprafata paralela cu solul (Guan a facut una cu mini role). Pedalarea este intr-adevar un pic mai dificila, insa rulajul se dovedeste a fi perfect lin.

Atat cercul, cat si figurile Realeaux, au avantaje clare si sunt folosite cu succes in diverse domenii. Sa luam spre exemplu capacele de canalizare. Daca un capac are diametrul putin mai mare decat diametrul canalului, este imposibil ca el sa cada vreodata in canal. In cazul in care capacul ar fi patrat, el poate cadea cu usurinta in canal deoarece diagonala este semnificativ mai mare decat latura patratului. Un patrat nu va putea fi utilizat drept roata pentru ca, atunci cand o diagonala ajunge perpendiculara pe sol, bicicleta s-ar ridica de la sol, lucrur facut evident cu un consum mult prea mare de energie. Figurile Realeaux sunt cele mai bune alternative la batranul cerc.

Acum, ca am vazut bicicleta, nu ne mai ramane decat sa asteptam site-ul lui Guan. Cine stie, poate succesul va fi fenomenal. Pazea Facebook!

Sursa foto: China.org.cn & Wikipedia