Filmele ocupa un loc important in viata fiecaruia dintre noi. La o anumita etapa, avem impresia ca filmul bate viata, asta pentru ca suntem prea mici sa realizam tot raul din jurul nostru. Apoi, descoperim cat se poate de dur ca viata bate filmul iar filmul mai reprezinta doar o fereastra prin care privim si si ne deconectam de la anumite griji sau probleme. De la inceputurile industriei cinematografice si pana astazi, lucrurile au evoluat incredibil. Ganditi-va numai la Inception sau la Avatar. Desigur, pa

Filmele ocupa un loc important in viata fiecaruia dintre noi. La o anumita etapa, avem impresia ca filmul bate viata, asta pentru ca suntem prea mici sa realizam tot raul din jurul nostru. Apoi, descoperim cat se poate de dur ca viata bate filmul iar filmul mai reprezinta doar o fereastra prin care privim si si ne deconectam de la anumite griji sau probleme. De la inceputurile industriei cinematografice si pana astazi, lucrurile au evoluat incredibil. Ganditi-va numai la Inception sau la Avatar. Desigur, parca filmele vechi aveau mai multa substanta si nu am da niciodata Casablanca pe Avatar. Corect. Trebuie insa sa acceptam vremurile asa cum sunt si sa ne bucuram, atat cat putem, de fiecare productie.

Lista urmatoare este deschisa. Daca aveti alte preferinte, le puteti expune lejer in comentarii!

Cele mai bune filme pe categorii

Dragoste | Casablanca (1942)

Humphrey Bogart si Ingrid Bergman au devenit congruenti cu Casablanca, filmul care, si dupa 68 de ani, tot este vizionat de oameni la toate varstele. AFI si IMDB il au tot pe locul 1 in categoria dragoste. Merita? Cu siguranta!


Cele mai bune filme pe categorii

Razboi | Apocalypse Now (1979)

Poate ca aici va doreati Pacientul englez, insa Apocalipse Now isi merita locul. Coppola doar ce facuse Godfather I si II, iar cu acest film si-a castigat renumele international de monstru sacru printre regizori.


Cele mai bune filme pe categorii

Actiune | Die Hard (1988)

Acest film ne-a facut mai tarziu sa spunem ca daca Bruce Willis era in locul lui DiCaprio pe Titanic, salva cu siguranta pe toate lumea. Tocmai de aceea Cameron nici nu l-a ales pe Bruce. Die Hard ramane o referinta prin filmele de actiune, iar Willis a imbatranit frumos in cei 22 de ani de atunci.


Cele mai bune filme pe categorii

Comedie | Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)

Filmul este o capodopera semnata Stanley Kubrick. Scenariul este pur si simplu delicios, pornind de la un general nebun care vrea sa porneasca razboiul nuclear in timp ce o camera intreaga de politicieni incearca sa-l opreasca. Daca nu l-ati vazut deja, incercati sa-l gasiti. Merita!


Cele mai bune filme pe categorii

Horror | The Exorcist (1973)

Scenariul lui William Peter Blatty este pur si simplu terifiant. Exorcistul a fost votat cel mai inspaimantator film de AFI, precum si de movies.com sau revista Entertainment Weekly.Cele mai bune filme pe categorii

Crime, Gangster | The GodFather (1972)

Coppola si-a dat doctoratul in trilogia The Godfather. Scenariul este pur si simplu perfect, iar cum a fost adaptata cartea lui Mario Puzo a surprins intreaga lume. Cine stie, poate apucam sa vedem si o continuare cu Dumitru Dragomir sau Becali...


Cele mai bune filme pe categorii

SF | Inception (2010)

Leo DiCaprio a imbatranit frumos iar rolul din Inception ni-l arata totul diferit fata de ce am vazut in Titanic. Dupa Batman, Nolan a venit cu un alt film stralucit, care a dat peste cap boxoffice-ul si mintile spectatorilor. Daca nu l-ati vazut inca, fuga la cinema!


Cele mai bune filme pe categorii

Poveste | Lawrence of Arabia (1962)

David Lean a transformat un scenariu superb intr-o capodopera. Astfel de filme, in care doua popoare atat de diferite au legaturi si intrigi, au atras intotdeauna publicul larg. Peter O’Toole ajunge dintr-un nimeni un erou printre arabi, trezind si invidia delegatilor britanici.


Cele mai bune filme pe categorii

Sport | Raging Bull (1980)

Martin Scorseze si-a luat elevul favorit, pe Robert de Niro, si l-a pus sa joace rolul unui pugilist intr-un film care domina cu lejeritate categoria sa. Robert a luat si Oscarul pentru acest rol.


Cele mai bune filme pe categorii

Mister | Rear Window

Nu poti pronunta cuvantul mister fara sa te gandesti la Alfred Hitchcock. James Stewart a juat rolul principal in Rear Window, un clasic absolut al genului. Un fotograf aflat in scaunul cu rotile isi spioneaza vecinii si descopera ca unul dintre ei a comis o crima. Criminalul este un apropiere, iar fotograful este prea putin mobil. Hitchcock pur.


Cele mai bune filme pe categorii

Muzical | Singin’ in the Rain (1952)

I'm singing in the rain, what a glorious day... I am happy again... Gene Kelly apare aici in toata splendoarea.Cele mai bune filme pe categorii

Animatie | Spirited Away (2001)

Stim, multi nici nu au auzit de el si sunt inca surprinsi ca am sarit peste productiile Pixar. Ei bine, nu e frumos sa te pui cu japonezii cand vine vorba de animatii. Iar Spirited Away este cu siguranta o capodopera de-a lui Myazaki.


Cele mai bune filme pe categorii

Supereroi | The Dark Knight

Pe langa fantastici, supermani si alti eroi, ultimul Cavaler Negru chiar a stralucit. Ledger a fost magistral in rolul lui Joker, iar toata distributie este de vis (Bale, Caine, Freeman, Gellenhaal).


Cele mai bune filme pe categorii

Fantezie, Aventura | The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)

Fara dubii, LOTR ramane un film de referinta in categoria aventura. Hai fiti sinceri, nu revedeti filmele din cand in cand?


Cele mai bune filme pe categorii

Western | The Good, the Bad and the Ugly (1966)

Sergio Leone n-a pornit in goana dupa aur si toate acestea l-a gasit. Odata cu producerea acestui film. IMDB il tine inca pe locul 1 in western si printre cele mai bune cinci filme din toate timpurile.


Cele mai bune filme pe categorii

Dezastru | Titanic (1997)

In 1912, cel mai grandios vapor din acea data se lovea de un iceberg si disparea sub apele reci ale Atlanticului. Au urmat mai multe filme pe acest subiect, dar numai Cameron a putut face o capodopera care a smuls o multime de Oscaruri.


Cele mai bune filme pe categorii

Procese | To Kill a Mockingbird (1962)

Romanul lui Harper Lee a fost citit de milioane de oameni, dar filmul a batut cartea. Era oricum previzibil, asta pentru ca unii se multumesc cu filmul si nu doresc sa se atinga de carti. Un proces din Alabama din 1930 tine audienta cu sufletul la gura.


Cele mai bune filme pe categorii

Propaganda | Triumph of the Will (1935)

Leni Riefenstahl l-a pus pe Hitler in locul lui Dumnezeu. Filmul este genial, dar tot nu putem uita atrocitatile acestui lider. Productia este axata pe evenimentele din 1943, in special pe Nuremberg.