Vizionare palcuta!

Pentru ca ne plac filmele bune, astazi am decis sa vorbim despre adevarate capodopere cinematografice. Haideti sa vedem cateva dintre cele mai bune zece exemple de SF-uri de colectie, realizate pana in anii 1990, pe care oricine trebuie sa le vada macar o data in viata.

  • Metropolis (1927, regia Fritz Lang)

Metropolis este una dintre operele cele mai formative ale science fiction-ului din toate timpurile. Actiunea este plasata intr-un oras al viitorului, infatisat intr-o maniera distopica, prezentand o tema comuna a lucrarilor stiintifico-fantastice a anilor 1920 - criza sociala.

Top 10 SF-uri de colectie de vazut macar o data in viata - Poza 1

  • Frankenstein (1931, regia James Whale)

O adaptare cinematografica (dar nu prima) a romanului scris de Mary Shelley despre un om de stiinta care incearca sa repoduca un om din parti preluate de la oameni decedati si sa-i dea viata. Pelicula este de frumusete bizara si are si in ziua de astazi puterea de a soca inimile spectatorilor.

Top 10 SF-uri de colectie de vazut macar o data in viata - Poza 2

Solaris (1972, regia Andrei Tarkovski)

Patru savanti care se afla la bordul unei statii orbitale unde cercetarile au fost abandonate, se confrunta cu stranii si fenomene inexplicabile, determinate de curioasa planeta Solaris, alcatuita dintr-o substanta inzestrata cu proprietatile creierului omenesc.

Top 10 SF-uri de colectie de vazut macar o data in viata - Poza 3

  • The Day The Earth Stood Still (1951, regia Robert Wise)

Anii '50 au fost dominati de filme senzationale despre extraterestri si fel de fel de creaturi care ameninta modul nostru de viata. Insa doar acest film indrazneste sa foloseasca un decor cu totul inedit.

Top 10 SF-uri de colectie de vazut macar o data in viata - Poza 4

  • The Man in the White Suit (1951, regia Alexander Mackendrick)

Sidney Stratton, un modest inventator, fabrica un material care niciodata nu se uzeaza si nu se murdareste. Desi ideea pare sa-i aduca profituri mari, eroul isi face dusmani odata cu descoperirea materialului, iar povestea se complica.


Top 10 SF-uri de colectie de vazut macar o data in viata - Poza 5

  • Doctor Strangelove (1964, regia Stanley Kubrick)

Generalul Fortelor Aeriene americane, Jack Ripper, isi pierde mintile si isi trimte bombardierele pentru a distruge URSS-ul. El ii suspecteaza pe comunisti ca atenteaza la sanatatea americanilor. Presedintele SUA se intalneste cu consilierii lui, iar ambasadorul rus ii spune ca in cazul in care URSS-ul este lovit de vreo arma nucleara, Rusia va porni un razboi apocaliptic, care va distruge toate vietatile de pe Pamant.

Top 10 SF-uri de colectie de vazut macar o data in viata - Poza 6

  • Forbidden Planet (1956, regia Fred M. Wilcox)

Se spune despre acest film ca ar fi primul a carui actiune are loc pe o alta planeta. La inceputul secolului 23, o nava spatiala este trimisa pe planeta Altair IV. Echipajul primeste misiunea este de a investiga ce s-a intamplat cu o expeditie trimisa cu 20 de ani in urma cu scopul de a intemeia o colonie pe aceasta planeta. Capitanul navei spatiale nu ia in seama avertismentul de a nu ateriza, iar de aici se isca o serie de aventuri neasteptate.

Top 10 SF-uri de colectie de vazut macar o data in viata - Poza 7

  • Planet of the Apes (1968, regia Franklin J. Schaffner)

Aici avem de a face, din nou, cu o versiune foarte diferita de intalnire a omenirii cu civilizatii ale altor planete. Astronautul Taylor (Heston) se prabuseste cu nava sa pe o planeta indepartata stapanita de maimute, care folosesc o rasa de oameni primitivi ca sclavi pe care efectueaza diverse experimente. Taylor este foarte curand capturat, viata sa aflandu-se in mainile unui cimpanzeu savant.

Top 10 SF-uri de colectie de vazut macar o data in viata - Poza 8

  • They Live (1988, regia John Carpenter)

Este, probabil, una dintre cele mai indraznete productii a lui Carpenter din anii 1980. “Rowdy”, Roddy Piper, puna mana pe o pereche cu totul speciala de ochelari de soare care ii permit sa vada ca intreaga planeta este stapanita de extraterestrii ce au cranii de morti in loc de capete.

Top 10 SF-uri de colectie de vazut macar o data in viata - Poza 9

  • The Lathe of Heaven (1980, regia David Loxton si Fred Barzyk)

Bazat pe romanul Ursulei K. Le Guin, filmul este o piesa de rezistenta in domneiul cinematografiei SF, dar si o drama psihologica rascolitoare. Totul se rezuma la povestea unui barbat ale carui vise devin realitate. Cand acest lucru se intampla, barbatul incepe sa treaca printr-o multime de ciudatenii si sa aiba viziuni nefiresti.

Top 10 SF-uri de colectie de vazut macar o data in viata - Poza 10