Imi plac la nebunie romanele desfasurate pe mai multe planuri. Povestea uitarii de Stefan Merrill Block, In numele porcului de Pablo Tusset, Masurarea lumii de Daniel Kehlmann sunt numai cateva exemple excelente. Voi vorbi putin despre ultima, o mixtura fascinanta intre stiinta, umor, aventura si iubire.

Masurarea lumii - Poza 1Imi plac la nebunie romanele desfasurate pe mai multe planuri. Povestea uitarii de Stefan Merrill Block, In numele porcului de Pablo Tusset, Masurarea lumii de Daniel Kehlmann sunt numai cateva exemple excelente. Voi vorbi putin despre ultima, o mixtura fascinanta intre stiinta, umor, aventura si iubire.

Daca va pun sa adunati toate numerele de la 1 pana la 100, cat credeti ca veti petrece calculand? S-ar putea sa tina vreo doua ceasuri, dar incercand o abordare creativa, cineva se va gandi sa noteze 1, 2, 3, 4…..97, 98, 99, 100 si, adunand primul numar cu ultimul, al doilea cu penultimul si tot asa, va observa ca toate fac 101. De cate ori? De fix 50 de ori. Am putea astfel sa aplicam formula n(n+1)/2, iar in cazul de fata rezultatul va fi 50500. Am zis doua ceasuri? Ganditi-va ca acum ceva timp, un pusti pe numele sau Carl Friedrich Gauss facea astfel de calcule, privind lucrurile un pic altfel. Avea slabiciunile lui, chiar exacerbate in cazul geniilor, dar a pus umarul la revolutia matematicii. Gauss era si astronom, notandu-si o formula prin care demonstra ca spatiul este curb. Un fel de masurare a lumii cu ajutorul unor formule.

Citeste continuarea pe Secretele fericirii >>