E, parca, mai bine in zilele noastre.

De la proceduri barbare, cum ar fi lobotomia, pana la potiuni stranii care contin arsenic si heroina, medicii au folosit, de-alungul istoriei, numeroase tratamente care astazi par cel putin ciudate. Iata, in continuare, cateva dintre ele:

1. Metamfetamina

4 practici medicale bizare utilizate in trecut - Poza 1

Metamfetamina a fost sintetizata pentru prima data in 1893, de catre un chimist japonez. La inceput, inainte de a se afla efectele adverse ale medicamentului, metamfetamina a fost folosita pentru a trata o varietate de afectiuni, cum ar fi narcolepsia si astmul, si a fost, de asemenea, utilizat ca medicament pentru scaderea greutatii.

2. Fumatul

4 practici medicale bizare utilizate in trecut - Poza 2

La sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, cand efectele nocive ale nicotinei nu erau inca stiute sau acceptate pe scara larga, fumatul a fost folosit nu numai in scop recreativ, ci si ca tratament medical. A fost utilizat contra multor afectinui, inclusiv, culmea, astmul!

3. Heroina

4 practici medicale bizare utilizate in trecut - Poza 3

Heroina a fost produsa accidental, in timpul unei incercari de a produce un medicament similar morfinei, dar cu potential mai mic de dependenta. Cu toate acestea, s-a intamplat exact opusul. Heroina sa dovedit a fi de aproximativ doua ori mai puternica decat morfina insasi. A fost apoi prescris pentru a trata tuse si alte afectiuni, cum ar fi dureri de spate si insomnie. Din 1898 pana in 1910, siropurile de tuse contineau heroina, aceasta fiind etichetata drept un substitut de morfina care nu este dependenta. Culmea, aceasta a devnit cauza unei rate mari de dependenta in randul utilizatorilor.

4. Lobotomia

4 practici medicale bizare utilizate in trecut - Poza 4

La inceputul secolului XX, cand metodele de tratare a bolilor mintale erau rare, s-a inventat o procedura invaziva numita lobotomie. In ciuda lipsei de dovezi ca aceasta procedura, in cursul careia caile nervoase ale lobilor creierului sunt sectionate, are efecte pozitive in tratarea bolilor, lobotomia a fost utilizata pe scara larga. Campaniile active care demonstrau eficacitatea lobotomiei si dezinformarea din mass-media i-u determinat pe multi sa creada ca lobotomia era un remediu miracol. Abia ani mai tarziu procedura a fost recunoscuta drept una dintre cele mai rusinoase si mai tragice practici din istoria medicala.