Oamenii inteleg in mod diferit bogatia. Daca pentru unii, a fi bogat inseamna sa ai cat mai multi bani si lucruri materiale, pentru altii sunt mai importante alte aspecte, cum ar fi: sanatatea, familia, prietenii, micile bucurii de zi cu zi si alte elemente ce tin de partea spirituala a vietii.

Studiile au aratat ca persoanele care au mai multi bani nu sunt neaparat mai fericite dacat cele cu o conditie mai modesta. Asadar, indiferent de starea materiala pe care o avem, este necesar sa constientizam ca suntem mult mai bogati atata timp cat avem acele lucruri care ne fac cu adevarat fericiti. Dar care ar fi semnele ce ne arata ca suntem mult mai bogati dacat am crede? Iata cateva dintre ele:

  1. O stare buna de sanatate. De multe ori simtim nemultumiri cauzate de diverse lipsuri – fie ca nu avem una sau alta, fie ca nu ne putem permite o anumita excursie, si multe altele de acest gen… In acele momente uitam de un lucru foarte important – sa realizam cat de fericiti ar trebui sa fim pentru ca suntem sanatosi. Doar gandindu-ne la cat de multi oameni bolnavi exista in aceasta lume, iar pentru unii dintre ei nici nu exista scapare, ar trebui sa uitam de orice alta nemultumire si sa fim recunoscatori doar pentru ca avem o stare fizica si psihica bune.
  2. O familie iubitoare. A iubi si a fi iubit sunt doua lucruri fantastice in viata oricui. Dragostea este cel mai de pret sentiment uman care nu poate fi cumparat cu bani si fara de care viata e cu adevarat trista. Cu totii stim ca familia e cea care ne poate oferi neconditionat iubirea de care avem nevoie. Ei sunt mereu alaturi de noi cand suferim, oricand gata sa ne ajute la greu. De aceea, cei care au parte de iubirea familiei se pot considera unii dintre cei mai bogati oameni din lume.
  3. Prieteni devotati. Pe langa familie, alte persoane importante in viata unui om sunt prietenii. Sunt momente in care avem nevoie de umarul unui prieten, de o vorba buna, de un sfat. Lucrurile acestea nu ni le pot oferi decat un prieten apropiat, care ne cunoaste si ne intelege. Prietenia sincera este un alt lucru care, in mod sigur, nu poate fi cumparat cu bani si care ne face mai bogati decat credem.
  4. O stima de sine buna. Relatia cu noi insine este foarte importanta in tot ceea ce facem. Daca avem incredere in noi insine, daca punem mai mult accent pe calitatile noastre decat pe defecte, atunci avem mult mai multe sanse de reusita, iar viata ne va fi mai senina. Persoanele care au o relatie buna cu ei insisi au numeroase satisfactii atat in plan personal, cat si in cel profesional, iar acest lucru nu ii poate face decat mai bogati.
  5. Un scop clar. Pentru a fi fericiti, este nevoie sa ne facem planuri, sa fim motivati. O motivatie corecta ne face mai puternici, mai determinati, mai energici. Sa stii ce iti doresti in viata si sa lupti pentru acel lucru te face cu mult mai bogat sufleteste.

Asadar, sunt o multime de motive pentru care trebuie sa ne consideram bogati. In fata acestor lucruri, in aparenta simple, banii par mult mai neinsemnati.