Generalul Loan a murit in 1998 de cancer. Adams i-a trimis flori si un biletel pe care era scris "Imi pare rau. Am lacrimi in ochi."

In urma cu ceva timp am publicat 13 fotografii care au schimbat lumea. In articol exista o fotografie care a ramas una dintre cele mai importante ale secolului XX. Va este cu siguranta cunoscuta:

Imaginea a fost facuta de catre fotograful Eddie Adams in anul 1968, pe un taram asiatic prins intr-un razboi inutil

Imaginea a fost facuta de catre fotograful Eddie Adams in anul 1968, pe un taram asiatic prins intr-un razboi inutil (oare n-au fost toate asa?). Adams a primit premiul Pulitzer si a influentat, pe nivele diferite, mai multe vieti. In primul rand, si-a schimbat radical viata proprie, devenind unul dintre cei mai apreciati fotografi ai tuturor timpurilor. In al doilea rand, a cutremurat vietile din toate colturile lumii. Poate ca nu in ultimul rand, i-a curmat destinul omului din partea stanga, cel cu pistolul in mana.

Fotografia surprinde perfect momentul in care generalul Nguyen Ngoc Loan il executa pe cel care parea a fi seful unei grupari responsabile de mai multe omoruri, printre care si familia unui apropiat de-al generalului. Loan nu a stat prea mult pe ganduri, punandu-l la pamant fara mila, asa cum poate doar nazistii mai puteau sa faca. Vorbim de o executare in plina strada, de fata cu multi ziaristi, in stilul filmului American Gangster. Generalul s-a intors apoi spre un ziarist si a spus "Oamenii astia omoara multi soldati de-ai nostri si oricum cred ca Buddha o sa ma ierte".

Nu stim sigur daca Buddha l-a iertat, insa stim ca fotografia lui Adams i-a distrus viata. Loan a fost ranit si a ajuns in Australia pentru ingrijiri, dar a trebuit sa plece pentru ca toti vazusera poza. Saigonul a cazut in 1975 si, chiar dupa implorari la adresa americanilor, generalul nu a mai avut posibilitatea sa ramana in Vietnam, dar nici sa plece oficial in SUA. A plecat totusi, cu un picior amputat (sa nu credeti ca si-a luat piciorul amputat intr-o punga...) si s-a stabilit in Virginia de Nord, unde, surprinzator, si-a deschis o pizzerie.

Nu a trecut multa vreme pana cand americanii s-au prins cine este noul lor vecin si au inceput sa scrie in restaurant "We know who you are, fucker.”

Lucrurile sunt destul de complicate si, psihologic vorbind, e greu sa desprindem fotografia de o realitate crunta a momentului. Eddie Adams a declarat intr-un interviu "Generalul a omorat Viet Cong; Eu l-am ucis pe general cu camera mea. Fotografia reprezinta cea mai puternica arma din lume. Oamenii cred in ele, dar si fotografiile mint, chiar si fara manipulari. Sunt numai jumatati de adevar. Iata ce nu spune fotografia: "Ce ai fi facut tu daca erai general in acel timp, in acea zi torida, si l-ai fi prins pe cel care a omorat unul, doi sau trei americani?"

Generalul Loan a murit in 1998 de cancer. Adams i-a trimis flori si un biletel pe care era scris "Imi pare rau. Am lacrimi in ochi."