Este timpul pentru o curatenie generala in frigider.

Cei mai multi dintre noi considera ca este bine sa depoziteze in frigider orice fel de aliment pentru a-i pastra prospetimea pentru un timp cat mai indelungat. Ei bine, nutritionistii nu sunt de aceeasi parere si sustin ca nu toate alimentele au nevoie de temperatura scazuta din frigider pentru a rezista. Iata cateva dintre exemple in acest sens:

Topul alimentelor care nu au de ce sa stea in frigider - Poza 1
  • Dulciurile – ciocolata, mierea, gemul, dulceata etc. – nu isi au locul in frigider, deoarece ele contin destul zahar cat sa nu se altereze in camara sau in dulapul din bucatarie.
  • Cartofii nu au ce cauta in frigider. Ei trebuie sa stea intr-un mediu uscat, ferit de soare si cat de cat racoros, dar nicidecum in frigider deoarece isi schimba structura si isi pierd gustul.
  • La fel se intampla si cu fructele. Acestea ar trebui depozitate la temperatura camerei, in locuri bine aerisite si ferite de razele soarelui.
  • Sosurile si conservele din comert – conserve cu fructe sau legume, ketchup, sos de usturoi, sosul de soia etc. – au in compopzitie conservanti care le permit sa reziste mult timp, chiar si dupa deschidere, pe rafturile din bucatarie.
  • Catravetii, rosiile si dovleceii se inmoaie daca sunt tinuti prea multa vreme in frigider. Iar morcovii si sfelca rosie incep sa se usuce si sa prinda mucegai.
  • Majoritatea legumelor pot fi pastrate in recipiente din lemn sau rafie, in locuri ferite de lumina directa a soarelui. De asemenea, acestea trebuie depozitate separat – cartofii, rosiile si ardeii nu trebuie sa stea in acelasi loc deoarece isi grabesc unii altora procesul de alterare.
  • Produsele de panificatie isi schimba textura si isi pierd gustul daca sunt tinute in frigider. Recomandat este sa fie pastrate in recipiente inchise sau in pungi, la temperatura camerei.

In concluzie, in frigider trebuie tinute, pe langa bauturi, doar alimentele de origine animala care se pot altera rapid la temperatura camerei (carne, oua, lactate), precum si preparatele gatite, toate ambalate individual pungi, hartie sau recipiente care se inchid ermetic.