"Viata nu poate exista decat la modul prezent." - Thich Nhat Hanh

Ce este fericirea? Iata o intrebare pe care cu totii ajungem sa ne-o punem intr-un anumit moment al existentei noastre. Este ea un sentiment? Tine de anumite circumstante ale vietii? I se poate gasi fericirii o definitie cat de cat plauzibila?

Cum se vede fericirea prin ochii unui lider spiritual budist - Poza 1

Ei bine, conform unui maestru buddist si lider spiritual, pe nume Thich Nhat Hanh, fericirea nu este altceva decat simplul mod de a fi si de pacea interioara. "Multa lume crede ca fericirea tine de entuziasm. Dar cand esti foarte entuziasmat de ceva, esti si foarte agitat. Adevarata fericire se bazeaza pe calmul interior", spune Hanh. Maestrul este de parere ca acceptarea propriei conditii este esentiala pentru gasirea clamului interior. Cu toate acestea, in cultura occidentala, din ce in ce mai multi oameni incearca sa se schimbe pentru ceilalti.

"A fi frumos inseamna sa fii tu insuti. Nu trebuie sa fii acceptat de ceilalti. Trebuie doar sa te accepti pe tine. Cand te nasti o floare de lotus, trebuie sa fii o floare frumoasa de lotus, nu o floare de magnolie. Daca iti doresti acceptarea celorlalti si incerci sa te transformi in persoana pe care altii o doresc sa fii, vei avea de suferit toata viata. Adevarata fericire si adevarata putere, ambele stau in intelegerea si acceptarea propriei persoane", a mai spus maestrul, potrivit hackspirit.com.

Conform credintei lui Thich Nhat Hanh, constientizarea prezentului si abilitatea de a intelege tot ceea ce se petrece in jurul nostru ne asigura liniste si bucurie sufleteasca. "Totul in jurul nostru este un miracol - un pahar cu apa, o raza de soare, o frunza, o omida, o floare, un zambet, picaturile de ploaie. Fiecare om inglobeaza o multitudine de miracole. Ochii pot vedea mii de culori si forme; urechile pot auzi zumzetul unei albine sau tunetele furtunilor; creierul poate constientiza atat existenta unui fir de praf, cat si imensitatea intregului cosmos; o inima bate in ritmul batailor inimilor tuturor fiintelor", a continuat acesta, precizand ca nu trebuie sa renuntam sa ne gandim la trecut si viitor, cat timp o facem intr-un mod productiv. "Important este sa nu ne lasam pierduti in regretele trecutului sau in incertitudinea viitorului. Daca suntem bine impamanteniti in prezent, trecutul poate reprezenta doar subiectul cautarii unor noi perspective de viata", a incheiat Hanh.