Un concept ce ne ajuta sa ne regasim pe sine si sa descoperim fericirea de a trai.

In lumea actuala, moderna, oamenii pun mai mult accentul pe posesiile materiale si uita sa se mai concentreze asupra propriei lor fiinte. Din acest motiv, tot mai multi dintre noi se confrunta cu fel de fel de probleme de sanatate fizice si psihice si nemultumirile fata de viata pe care o traim sunt din ce in ce mai multe si par teribil de sufocante.

In cultura japoneza, exista un concept denumit 'ikigai', care prin traducere inseamna 'un motiv pentru a fi' (pentru a trai). Conform culturii japoneze, orice om are un 'ikigai', adica un scop in viata, ceva pentru care are de ce sa se trezeasca in fiecare dimineata si sa se bucure de existenta sa din plin. Pentru a gasi acest ikigai, trebuie sa cautam adanc in sinele nostru, dar odata ce aflam semnificatia vietii noastre, ne putem considera niste oameni impliniti si fericiti, potrivit journal.thriveglobal.com.

Un grafic care ne ajuta sa ne descoperim ikigaiul prin convergenta celor patru elemente primare (pasiune, misiune, vocatie, profesie) si intrebarile pe care trebuie sa ni le punem pentru a gasi raspunsul dorit: Ce iubesc?; Care sunt nevoile lumii in care traiesc?; La ce ma pricep cel mai bine?; Pentru ce ar trebui sa primesc recompensa materiala?

Ikigai: Secretul japonez al unei vieti mai lungi, mai fericite - Poza 1

Hector Garcia (Kirai) si Francesc Miralles sunt autorii unei carti dedicate acestui concept menita sa dezvaluie intregii lumi ingredientul cheie al longevitatii oamenilor din insula Okinawa - un loc in care numarul persoanelor centenare depaseste considerabil media mondiala.

Este adevarat ca 'ikigai' reprezinta aspiratia fiecarui individ de a-si descoperi si de a-si urma propriul scop in viata, dar acesta are si conotatii sociale - trebuie sa ne simtim confortabil cu rolul nostru in viata cotidiana (in familie, la locul de munca si in societate). Astfel, daca barbatii asociaza acest concept cu munca si cariera, femeile il asociaza cu grija fata de familie si cu educarea si cresterea copiilor.

"Odata ce ti-ai descoperit ikigai-ul, trebuie sa-l urmezi si sa-l cultivi in fiecare zi pentru a da un sens existentei tale. In momentul in care viata ta are o semnificatie, activitatea cea mai de rutina devine un flux placut, tot asa cum caligraful se afla in fata panzei sale ori bucatarul pregateste cu dragoste sushi, chiar si dupa jumatate de secol, comesenilor." (Ikigai. Secrete japoneze pentru o viata lunga si fericita, pag. 168)

Totul se rezuma la gasirea unui echilibru si la capacitatea fiecaruia de a constientiza si de a isi insusi motivul pentru care i se intampla fiecare lucru in viata. Autorii cartii traduc conceptul ikigai prin "fericirea de a fi mereu ocupat". Pentru a avea o viata lunga si fericita este important sa fim mereu activi din toate punctele de vedere si chiar si atunci cand trupul nu ne mai permite sa facem anumite lucruri, trebuie sa ne pastram mereu mintea curioasa, flexibila si dornica sa descopere noutati. Ikigaiul trebuie asociat cu un regim alimentar sanatos, miscare, o socializare buna cu prietenii, familia si cu toti ceilalti din jurul nostru. Doar asa putem gasi echilibrul, linistea si puterea de care avem nevoie pentru a ajunge la varste cat mai inaintate.

Cele 10 legi ale ikigai-ului:

  1. Fii mereu activ.
  1. Priveste lucrurile cu calm.
  1. Nu manca pe saturate.
  1. Inconjoara-te de prieteni buni.
  1. Fii in forma pentru urmatoarea ta aniversare.
  1. Zambeste.
  1. Reconecteaza-te la natura.
  1. Fii recunoscator.
  1. Traieste clipa.
  1. Urmeaza-ti ikigai-ul.