Facem o crapatura in acel microunivers si patrundem prin ea, pentru a descoperi cum si cine s-a incumetat sa imortalizeze exploziile. Unul dintre fotografii care au pozat bombele este George Yoshitaki, in varsta de 82 de ani.

Bombele atomice au fost rodul mai multor fizicieni de marca, precum Leo Szilard, Albert Einstein (indirect), Robert Oppenheimer sau David Bohm. Acesti fizicieni au luat parte in asa numitul proiect Manhattan, care a dat nastere celei mai de temut arme din toate timpurile. Intre 1939 si 1945, SUA au investit peste 2 miliarde de dolari in cercetari si experimente. Bomba a fost in final obtinuta, iar dupa 1945 au urmat testele. S-au detonat zeci de bombe in aer, pe insule, pe apa sau in adancuri, pana in 1962.

Dupa cum bine stiti, doua bombe au fost chiar folosite pentru a distruge Nagasaki si Hiroshima, orase japoneze. Putini stiu insa ca americanii voiau sa distruga si Yokohama. Al treilea avion a plecat cu bomba la bord, insa pilotul a refuzat sa arunce bomba si s-a intors cu ea la baza...

Nu vorbim despre un capitol pozitiv. Chiar daca descoperirea este uluitoare, omul, in stilu-i caracteristic, si-a batut joc de ea si a ucis oameni nevinovati, asezandu-i pe o pagina rosie a istoriei. Este totusi captivant de facut o incursiune prin acei ani, cand marile puteri se luptau pentru suprematie in domeniul bombelor atomice. Chiar daca Eistein i-a trimis lui Roosevelt o scrisoare prin care isi exprima dezacordul privind utilizarea bombelor, nimeni nu l-a ascultat. Dupa ce au privit in urma, americanii si-au dat seama ce lucruri teribile au facut si au incheiat o conventie cu statele lumii: nimeni nu mai are voie sa foloseasca bomba atomica, decat atunci cand planeta este amenintata din exterior sau in alte cazuri speciale.

Facem o crapatura in acel microunivers si patrundem prin ea, pentru a descoperi cum si cine s-a incumetat sa imortalizeze exploziile. Unul dintre fotografii care au pozat bombele este George Yoshitaki, in varsta de 82 de ani.

Must read: Fotografierea bombelor atomice - Poza 1

Aici, explozia a avut loc in desert. Vehiculele, fie ele tancuri sau jeep-uri, raman intacte numai cateva milisecunde, apoi sunt inghitite de unda de soc si focul atomic. Cel din urma formeaza initial o sfera, apoi clasica ciuperca.


Must read: Fotografierea bombelor atomice - Poza 2

Sergentul John Kelly, de la locul de teste din Nevada, a lucrat atat pentru guvern, cat si pentru studiouri din Hollywood, producand sute de filme cu explozii.


Must read: Fotografierea bombelor atomice - Poza 3

In 1946, acest test din Pacific a vrut sa demonstreze vulnerabilitatea navelor din zona. Practic, s-au distrus crucisatoare vechi, portavioane si alte ambarcatiuni mai mici.


Must read: Fotografierea bombelor atomice - Poza 4

Pe data de 5 iunie 1952, s-a reusit imortalizarea primelor etape ale exploziei, cu o camera extrem de rapida, amplasata la trei kilometri de punctul zero.


Must read: Fotografierea bombelor atomice - Poza 5

Aici, in primele etape dupa detonare, mingea de foc distruge turnul care a sustinut bomba.Must read: Fotografierea bombelor atomice - Poza 6

Din nou, o fotografiere de la mica distanta cu o camera speciala.


Must read: Fotografierea bombelor atomice - Poza 7

Cameramani care filmeaza o explozie din 1955, din Nevada. In dreapta au instrumente care monitorizeaza puterea undei de soc.


Must read: Fotografierea bombelor atomice - Poza 8

In 1958, o bomba cat jumatatea din cea de la Hiroshima a fost detonata in apa, ridicand mii de tone in aer. S-au format valuri uriase care au scufundat imediat vapoarele din apropiere.


Must read: Fotografierea bombelor atomice - Poza 9

In 1953, un tun a tras cu o bomba atomica in Nevada, iar cercetatorii au studiat pentru prima data toate efectele ciudate care aveau sa se intample.


Must read: Fotografierea bombelor atomice - Poza 10

In 1957, cameramanii filmeaza un zeppelin care avea sa fie distrus intr-o explozie. S-au testat efectele pe orice tip de nava, vehicul terestru sau aerian.


Must read: Fotografierea bombelor atomice - Poza 11

Zeppelinul era la 8 kilometri de bomba, iar unda de soc l-a doborat imediat...Must read: Fotografierea bombelor atomice - Poza 12

In 1953, cameramanii de la Lookout Mountain filmeaza norul de praf ridicat de catre unda de soc.


Must read: Fotografierea bombelor atomice - Poza 13

Un autobuz scolar este expus temperaturii foarte inalte generate de explozie. Initial, vopseaua de pe caroserie incepe sa fiarba.


Must read: Fotografierea bombelor atomice - Poza 14

Aici este fumul care iese din vopsea si pneuri, milisecunde mai tarziu.


Must read: Fotografierea bombelor atomice - Poza 15

Imediat, autobuzul se aprinde in intregime.


Must read: Fotografierea bombelor atomice - Poza 16

Unda de soc stinge apoi flacarile, dar vehicul reincepe sa arda o secunda mai tarziu.


Must read: Fotografierea bombelor atomice - Poza 17

Aici sunt observatori VIP, care au platit pentru a vedea o explozie din Pacific, in 1951.


Must read: Fotografierea bombelor atomice - Poza 18

In 1956, aceasta bomba cu hidrogen se ridica deasupra Pacificului de Sud.


Must read: Fotografierea bombelor atomice - Poza 19

Asa arata Nagasaki dupa explozia din 1945. In stanga fotografiei era o catedrala romano-catolica...