Important de stiut!

In ultimii ani, tot mai multe studii au fost facute cu privire la modul de dezvoltare al copiilor care au in locul jucariilor clasice fel de fel de dispozitive mobile sau de gadgeturi pentru a se juca. Cel mai recent raport al medicilor de la Asocia Americana de Pediatrii a scos la iveala un adevar pe care desi multi parinti il stiu au renuntat la el din motive numai de ei stiute: jucariile clasice sunt singurele care contribuie intr-un mod sanatos la dezvoltarea armonioasa a copilului. Medicii trag un semnal de alarma in acest sens si ii avertizeaza pe parinti ca jucariile electronice si dispozitivele mobile au numai efecte negative asupra copiilor.

“Jucariile au evoluat, iar reclamele ii fac pe parinti sa aiba impresia ca produsele digitale sunt mai educative. Dar nu este asa. Studiile ne-au aratat ca pentru copii nu este nevoie de jucarii electronice sau de fel de fel de aplicatii”, a spus Aleeya Healey, medic pediatru, participant la realizarea raportului.

Raportul sublineaza importanta jocului deoarece contribuie la dezvoltarea sanatoasa a abilitatilor cognitive si emotionale ale copiilor si tinerilor. In plus, mai afirma autorii raportului, jucariile clasice faciliteaza interactiunea copiilor cu cei care se afla in jurul lor, lucru extrem de important pentru buna dezvoltare a celor mici. Jucariile digitale nu pot face acest lucru.

“Cele mai bune jucarii sunt cele care sustin interactiunea dintre parinti si copii. Iar cele digitale nu fac acest lucru. Cand copii se joaca cu parintii, tocmai atunci se intampla magia adevarata”, a spus Alan Mendelsohn, medic pediatru, participant la intocmirea raportului.

In plus, jucariile clasice le starnesc imaginatia celor mici si ii fac sa inteleaga mai clar cum se intampla lucrurile in lumea reala. Asadar, data viitoare cand va ganditi sa cumparati o jucarie pentru copilul vostru, optati pentru ceva simplu, clasic (papusi, figurine din plastic sau lemn, jocuri de cosntruit etc.). Sunt si mai putin costisitoare si sunt cele mai potrivite pentru cresterea sanatoasa a copilului.