,,Sub umbra unui stejar nu poate creste decat iarba." -- Constantin Brancusi

Nascut la 19 februarie 1876, in Hobita, Gorj, Constantin Brancusi a ramas in istorie drept unul dintre cei mai mari sculptori ai omenirii din toate timpurile. Operele lui Brancusi sunt in continuare apreciate in intreaga lume. Inceputurile sale in arta sunt legate de mai multe reprezentari clasice ale formei umane.

Iata, in continuare, cateva dintre sculpturile care au revolutionat arta moderna:

1. Bustul lui Carol Davila

Cele mai frumoase sculpturi ale lui Constantin Brancusi - Poza 1

In 1903, Brancusi primeste prima comanda: bustul medigului general Carol Davila, considerat parintele medicinei romanesti. Sculptura a fost instalata in fata Spitalului Militar din Bucuresti fiind, de altfel, si singura opera a lui Brancusi din Capitala.

2. Sarutul

Cele mai frumoase sculpturi ale lui Constantin Brancusi - Poza 2

Este un exemplu timpuriu al stilului proto-cubist de non-reprezentare literala, realizat in 1907. Sculptura a fost expusa in 1913 la Expozitia internationala de Arta Moderna „Armory Show” si publicata in „Chicago Tribune” din 25 martie 1913.

3. Cumintenia pamantului

Cele mai frumoase sculpturi ale lui Constantin Brancusi - Poza 3

Realizata in 1907,aceasta scultura este clasata in categoria „Tezaur” a Patrimoniului cultural national. Ea sugereaza o filosofie a lui Brancusi anterioara crestinismului. Statul roman a vrut sa cumpere aceasta opera de la colectionari, inclusiv prin subscriptie publica. Din pacate, totul a fost un esec, pentru ca nu s-au strans suficienti bani.

4. Pasarea maiastra

Cele mai frumoase sculpturi ale lui Constantin Brancusi - Poza 4

Sculptura este inspirata de pasarea legendara a folclorului romanesc. In mitologia autohtona, pasarea maiastra este o creatura cunoscuta pentru penajul de aur si cantecele fermecate.

5. Domnisoara Pogany

Cele mai frumoase sculpturi ale lui Constantin Brancusi - Poza 5

Este realizata in 1913, iar sursa de inspiratie a fost maghiara Margit Pogány, pe care Brancusi o cunoscuse in 1911. Tanara i-a servit lui marelui sculptor drept model in cele cateva luni cat i-a fost si iubita.